Golšavost, povečanje žleze ščitnice

Šele v zadnjem času smo začeli ponovno odkrivati neverjetne zdravilne sposobnosti joda, in čeprav morda le ni panaceja, kot so trdili nekoč, bomo odkrili nekaj neverjetnega, če ga uporabljamo samega ali v kombinaciji z magnezijevim kloridom, alfa lipoično kislino, in pri posebnih primerih raka, s sodo bikarbono. Nasičena raztopina kalijevega jodida se uporablja kot urgentna terapija pri hipertireozi, saj velike količine joda začasno zaustavijo izločanje hormonov ščitnice iz hormonalne žleze. Glavni razlog oslabljenega delovanja ščitnice so Candida, živo srebro in fluor. Vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so zdravniki predpisovali fluor kot zdravilo za upočasnitev delovanja ščitnice pri bolnikih, ki obolevajo zaradi njenega pretiranega delovanja. 

Simptomi oslabljenega delovanja ščitnice vključujejo utrujenost, podhranjenost, debelost, zaprtje, nejasno razmišljanje, nizek krvni tlak, zadrževanje tekočine, depresijo in počasne reflekse. Pri uporabi visokih odmerkov dopolnilnega joda bodite pozorni na znake pretiranega delovanja žleze ščitnice. Ti vključujejo anksioznost, nespečnost, hujšanje, diarejo, visok srčni utrip, visok krvni tlak, občutljive ali izbočene oči in probleme z vidom.

Dopolnjevanje joda potencialno normalizira hiperaktivno ščitnico, vključno z autoimunimi obolenji in rakom ščitnice. Ampak, če je ščitnica povečana kot denimo pri golšavosti, potem dodatni jod povzroči pretirano stimulacijo. Da bi normalizirali velikost ščitnice in njeno delovanje, je potrebno zelo počasno povečevanje odmerka joda, nato ga ob pojavu pretiranega delovanja začasno zmanjšati, ter čez čas zopet povečati. Druga težava je, da jod stimulira srce. Če torej jemljete zdravila za ščitnico ali katero koli drugo zdravilo za spodbujanje njenega delovanja, bi hkratno jemanje joda delovalo preveč spodbujevalno in bi lahko prišlo do razbijanja srca. V tem primeru je potrebno zmanjšati odmerke teh stimulansov ravno toliko, da se ta težava odpravi. 

Ena največjih koristi jemanja joda je njegova učinkovitost pri uničevanju Candide in drugih glivic in mikrobov. To je verjetno tudi razlog njegove učinkovitosti pri raku dojke in bolezni fibrocističnih dojk, jajčnikov in maternice.

Najobičajnejša raba joda kot antimikrobne učinkovine je 4 x 6 – 8 kapljic ali 3 x 10 kapljic Lugolove raztopine dnevno v trajanju treh tednov. Ameriška FDA je nedavno prepovedala prodajo več kot 30 mililitrov Lugolove raztopine naenkrat, a je še vedno na voljo Iodoral (tablete joda) in 2%  raztopina joda, ki zahteva 5 krat več kapljic, kot velja za Lugolovo raztopino. Za te namene je potrebno koristiti raztopino joda v vodi, in ne jod v alkoholu, ki lahko povzroči neželeno reakcijo.

TGA v Avstraliji prepoveduje uporabo Lugolove in podobnih raztopin kot zdravila, in nedavno so tam zaznali velik problem pomanjkanja joda. Po analizah vsaj 50% nosečnic v Avstraliji ni deležno zadostne količine joda. Nekaj raziskav je razkrilo tudi pomanjkanje joda pri šolskih otrocih in odraslih v Tasmaniji, Novem Južnem Walesu in Viktoriji.

Uporaba jodirane soli je eden najlažjih načinov povečevanja vnosa joda. Važno je pripomiti, da je običajna kuhinjska sol slab vir joda. Ljudje, ki ne uživajo morske hrane, živalske produkte ali jodirane soli, bi morali jod dopolnjevati, da zagotovijo njegov ustrezen vnos. Nosečnice in doječe matere bi morale zaradi povišanih potreb po jodu uživati hrano bogato z jodom ali jemati jodova dopolnila. Vendar pa je potrebno pred pričetkom dopolnjevanja joda pri osebnem zdravniku preveriti vaše trenutno stanje, saj so prevelike količine joda lahko strupene in lahko pri nekaterih ljudeh izzovejo težave s ščitnico. 

Jod je komponenta skoraj vsakega živega bitja in rastline. Standardna vsebnost joda v živilih ne obstaja, ker so njegove koncentracije po svetu zelo različne. Na splošno vsebuje morska hrana največ joda, sledijo ji živalski produkti in končno rastline. Od vseh živil so alge (denimo kelp) najbolj znani vir naravnega joda, čeprav so lahko tudi jajca in surovi mlečni izdelki dokaj dober vir joda. 

vir: splet


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja