Zelo učinkovita in hitra pomoč pri umiritvi misli in izboljšanju koncentracije in fokusa je meditacija za večjo koncentracijo, imenovana trataka. Trataka je ime za nepremično zrenje v plamen sveče. S tem umirimo in fokusiramo misli hkrati ter sprostimo psihične napetosti. Kako to naredimo?

Pripravimo se

Prižgemo svečo, kjer ni prepiha, da je plamen miren. Se usedemo en meter stran. Položaj telesa na stolu naj bo čimbolj v pokončno sproščeni drži, stopala na tleh za prizemljitev. Naredimo najprej nekaj globokih zavestnih vdihov in si predstavljamo, da se povežemo z jedrom Zemlje in energijo božanske svetlobe iz kozmosa.

Postopek meditacije trataka

  1. Prižgi svečo in se udobno usedi s pokončno hrbtenico, približno meter stran od sveče. V prostoru naj ne bo prepiha zato, da plamen sveče ostane miren. Pogled osredotoči na vrh plamena in neprestano zri vanj, ne da bi zaprl/a oči ali odmikal/a pogled. Četudi se ti oči solzijo, ohrani fokus na vrh plamena, kolikor lahko. Sproščeno in globoko dihaj. Če se pojavijo misli, jih preprosto prezri. To delaj 15 minut.
  2. Predstavljaj si, da plamen vstopi v tvojo notranjost skozi oči in razsvetli tvoje notranje bitje. Oči zapri in poskusi ujeti notranjo podobo plamena v področju med obrvema (tretje oko). 
  3. Sedaj si predstavljaj, da se je ta svetloba razširila v področju tretjega očesa tudi v področju na sredini glave. Na sredini je žleza, imenovana češarika ali epifiza. Ima obliko malega storžka. Predstavljaj si, da je ta storžek napolnjen s svetlobo in jo seva ven.
  4. Ta svetloba sedaj napolni celotno tvoje telo. Gre naprej po vseh energijskih centrih, čakrah. Ohranjaj pozornost na to, da si svetloba, ki se širi izven tvojega telesa. Ta svetloba gre naprej v tvojo bivalni okolico, v tvoj kraj in naprej po celi Zemlji.
  5. Tako začneš postopoma širiti zavest. Širiš zavest in svetlobo. Svetloba nosi informacije zdravja, harmonije, lepote, ljubezni, obilja, čistosti, celovitosti, osrediščenosti svojega centra. Vse kar postajaš ti sam, postaja s tem tudi svet. To je najboljši “protest”, ki spreminja svet. Tudi pregovor pravi:”Spremeni sebe in spremenil boš svet.”

Učinki rednega izvajanja meditacije na plamen sveče

Z redno meditacijo postopoma širiš zavest. In hkrati se je potrebno naučiti prepoznavati svoje manjke v značaju. Potrebno se je duhovno razvijati, zavestno razvijati pozitivne lastnosti svojega karakterja. Ogovarjanja, zavist, nevoščljivost, jeza, sodba, pritoževanje, niso lastnosti, ki ti bodo dovolile, da boš lahko duhovno napredoval in širil zavest. Samo ljubezen, radost, harmonija, sočutje, molitev, neobsojanje so stvari, ki te peljejo v lepše življenje. Kjer spoznaš, da je vse v tebi. Ko v sebi sidraš več in več svetlobe, ti postaja življenje vse lepše. Vse to pa se začne s hvaležnostjo. Ko začneš biti hvaležen za vse kar ti da življenje (tudi za tvoje probleme, ki vedno pridejo z razlogom), se pojavi še več tega. In tako gre življenje naprej veliko lažje. Z lastno zavestjo, ki jo treniraš s koncentracijo na plamen sveče, sam začneš upravljati s svojimi dogodki v življenju.

Kako upravljaš z dogodki v svojem življenju? V našem centru za meditacije ustvarjamo lepše življenje, upravljamo z dogodki v življenju po metodah, največjega strokovnjaka za zavest, jasnovidnega dr.Grigorija Grabovoja. Njegovo znanje je podlaga za širjenje zavesti. Več o širjenju zavesti o njegovem učenju si preberi tukaj.


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja