Nastanek imena rakitovec v grščini in latinščini je povezan z grško legendo. Grški vojskovodja Aleksander Veliki je svoje osvajalske pohode in bitke vodil na konjih. Konji so bili seveda pri tem pogosto izčrpani, bolni ali ranjeni. Eden izmed vojakov je svojemu izčrpanemu in ranjenemu konju pripravil čaj iz listja, stebel in plodov rakitovca. Konj si je čez noč opomogel, rana pa se je zacelila. Njegova koža je znova dobila lesk, kar je pri konju vedno znak dobrega zdravja in kondicije.

Legende so vedno povezane z ljudskim znanjem in izkušnjami, ki se preko zgodb ohranjajo in prenašajo skozi zgodovino. Znano je, da je bil rakitovec v stari Grčiji cenjen kot hrana za konje, da bi pridobili na teži. Konji, ki so jedli listje in plodove rakitovca so bili zdravi in imeli so lepo bleščečo kožo. Od tod tudi latinsko poimenovanje Hippophae (hyppos pomeni konj, phaos pa bleščeči).

V grški mitologiji se rakitovec omenja kot priljubljena hrana krilatega konja Pegasa, kot izjemno zdravilnega pa ga v svojih delih omenjajo tudi grški filozofi.

Rakitovec znan Hipokratu in Tibetanskim lamam

O zdravilni moči rakitovca je pisal že Hipokrat. Tibetanski lame pa so že pred tisočletji iz rakitovca pripravljali mazilo proti mnogim boleznim.

V starodavni medicini Vzhoda, ki je uporabljala prek 10.000 zdravilnih rastlin, je rakitovec zavzemal posebno mesto. Uporabljal se je kot sredstvo za celjenje ran, razjed, kožnih bolezni, skorbuta in kot spodbujevalec fizičnih aktivnosti.

Rakitovec je kot zdravilna rastlina prvič omenjen v tibetanskih medicinskih tekstih iz 8. stoletja. Iz jagod rakitovca so Tibetanci izdelovali prek 800 zdravilnih preparatov. V zgodovinskih zapisih je rakitovec prvič omenjen kot zdravilo v stari Kitajski. Leta 1977 je rakitovec Kitajska tudi uradno vključila v farmakopejo.

Rakitovec je grm ali drevo iz družine oljčičevk

prenos

Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides) je listopadni grm ali nizko drevo iz družine oljčičevk (Elaeagnaceae). Rakitovec je razširjena rastlina. Rakitovec zraste od 4 do 15 m visoko. Ima trnaste veje s srebrnkasto skorjo. Rakitovec ima drobne cvetove, ki so zraščeni v grozdasta socvetja. So rumenkaste barve, iz oplojenih pa se na ženskih rastlinah razvijejo majhni jajčasti plodovi rdeče oranžne ali rumeno oranžne barve s težo od 0,2 – 0,35g. V plodovih je po ena jajčasta peška, obdana s trdo lupino. Plodovi ostanejo na rastlinah še dolgo potem, ko le-te odvržejo listje.

Jagode rastline so med najbolj hranljivimi plodovi, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Poleg v olju topnih vitaminov (A D E K)  vsebujejo tudi v vodi topne vitamine (skupina B in C)

Rakitovec je odporen proti mrazu – vitamini v plodovih ne pomrznejo in dolgo ohranijo svojo vrednost. Na Severu rakitovec imenujejo »car jagod«, zaradi sočnih in okusnih jagod pa tudi »sibirski ananas«, olje iz rakitovca pa »sibirski balzam«.

Čudodelno delovanje rakitovca

Znano je »čudodelno« delovanje olja rakitovca pri celjenju opeklin in poškodb po sevanju.

Ruski kozmonavti so uživali rakitovec kot vsakodnevno hrano. Žrtve černobilske katastrofe l. 1986 so zdravili z oljem rakitovca.

V času olimpijskih iger l. 1988 v Seulu so kitajskim športnikom za dosego boljših rezultatov dajali sok rakitovca. V obdobju od l. 1950 do 1985 so na Kitajskem z rakitovcem zasadili 200 000ha zemlje za zaščito tal in vode, pa tudi za kurjavo. Rakitovec se uporablja za omejevanje erozije in izboljšanju kakovosti tal, kakor tudi za razvoj biološke raznovrstnosti. V ajurvedski medicini je rakitovec visoko cenjeno sredstvo, ki tonizira jin in krepi jan.

Rakitovec je eden najmočnejših antioksidantov in je naravni antibiotik.

Znano je, da imajo plodovi rakitovca posebno, edinstveno sestavo biološko aktivnih snovi, zlasti vitaminov ter elementov v sledovih in to v koncentracijah, ki jih ni mogoče najti pri nobeni drugi rastlini.

Velika vsebnost vitaminov, mineralov, maščobnih kislin, bioaktivnih snovi v rakitovcu

Zelo velika vsebnost vitamina C. Kadar našemu organizmu primanjkuje vitamina C, je telo veliko manj odporno proti nalezljivim boleznim. Zato je zelo pomembno, da se to pomanjkanje kar se da hitro odpravi. Vitamin C je topen v vodi, zato se presežek izloča z urinom. To pomeni, da moramo ta vitamin telesu dovajati vsak dan sproti. V plodovih rakitovca je toliko C vitamina, da bi zadoščalo za potrebe vse populacije na Zemlji.

Olje rakitovca pa poleg vitamina C vsebuje tudi druge vitamine: v vodi topni vitamin B in v maščobah topne vitamine A D E K. Prav tako vsebuje še jabolčno in vinsko kislino.

Včasih se je rakitovec uporabljal pri krvavitvah sluznice in dlesni, kot krepčilo pri neješčih otrocih in odraslih ter tako kot danes tudi pri vseh, ki trpijo za pomanjkanjem vitamina C ali pa imajo večje potrebe po tem vitaminu (rekonvalescenti, športniki, kadilci).
Raziskave so pokazale, da je v plodovih rakitovca toliko vitamina B12 kot v živalskih jetrih.

Vitamin B1 je pomemben za rast in razvoj, srce, želodec, črevesje in živčni sistem.

Vitamin B2 je nujen za proizvodnjo rdečih krvnih celic, protiteles, normalizacijo reproduktivnih funkcij in pravilno delovanja ščitnice, zdravo kožo, nohte in lase.

Vitamin B(nikotinska kislina) sodelujejo v oksidacijskih reakcijah celic, pospešuje absorpcijo vitamina C in poveča terapevtski učinek.

Vitamin B(folna kislina) je pomemben za krvni in imunski sistem.

Vitamin P (flavonoidi, zlasti rutin) učinkovito deluje v kombinaciji z vitaminom C – zmanjšuje prepustnost in krhkost kapilarnih žil ter zmanjšuje strjevanje krvi.

Vitamin K je potreben za sintezo proteinov, predvsem tistih za strjevanje krvi in bistven za metabolične procese v kosteh in vezivnem tkivu, pa tudi za dobro delovanje ledvic.

Vitamin E (tokoferol) je bistvenega pomena za ohranjanje in obnavljanje reproduktivnih funkcij. V rakitovcu ga je mnogo več kot v mandljih, zato je rakitovec znano sredstvo za povečanje moške potence. Dokazano je, da z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj vitamin E.   E vitamin je zlasti pomemben v puberteti in med nosečnostjo. Kot močan antioksidant preprečuje razvoj ateroskleroze in prezgodnje staranje. Klinične raziskave pa so potrdile delovanje E vitamin na različne oblike raka. Znano je tudi, da prav E vitamin deluje na povišanje libida in potence. V plodovih rakitovca ga je kar 8%.

Pomembna sestavina rakitovca so elementi v sledovih. Skoraj vsi elementi periodnega sistema so prisotni v rakitovcu, zlasti veliko je

kalija (pomemben je za srčno mišico, možganske celice in ledvice),

magnezija (pomemben je za presnovne reakcije v mišicah in pri prenosu živčnih impulzov),

kalcija (uravnava tvorbo številnih hormonov),

fosfor, železo, silicij, selen, cink, molibden, baker.

Rakitovec vsebujejo tudi maščobne kisline Omega 3 6 7 9, bogat pa je tudi s saharozo, glukozo, fruktozo in pektinom ali vodotopno celulozo, vsebuje pa tudi veliko karotena in karotenoidov.

Rakitovec obnavlja, revitalizira, krepi in daje energijo organizmu

Rakitovec pomirja živce, izboljšuje delo jeter, uravnava presnovo in krvni tlak, preprečuje razvoj ateroskleroze. Olje iz plodov rakitovca uporabljajo pri zdravljenju ozeblin in opeklin, tuberkuloze, ekcemov in drugih kožnih bolezni, bolezni oči, grla.  

Zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralnih snovi in kislin je seveda tudi zdravilno delovanje rakitovca izjemno široko in učinkovito. Plodovi rakitovca tako učinkovito delujejo pri zdravljenju različnih vnetjih, delujejo pa tudi na obnovo jetrnih celic po zastrupitvi z alkoholom; ateroskleroze in znižujejo raven holesterola v krvi; avitaminoze, ker krepijo imunski sistem, razjed želodca in dvanajstnika; opeklin, ozeblin, preležanin, ran in okvar roženice; vnetja sinusov in dihal ter gripe; stomatitisa in periodontitisa; bolezni sklepov.

Rakitovec zmanjšuje tveganje za raka, uporablja pa se tudi pri zdravljenju raka. Blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem, krepi stene krvnih žil in izboljšuje sestavo krvi.

Ugodno deluje na centralni živčni sistem in zavira tudi rast malignih neoplazem. Zaradi visoke vsebnosti serotonina (ima ga 300x več kot banana), pomaga obvladovati stres in depresije, izboljšuje razploženje in ima na splošno dober učinek na počutje.

Ali je vsako olje rakitovca učinkovito?

Danes je veliko znamk proizvoda, vendar nimajo vsi resnično terapevtskega učinka.

Kakovost in s tem terapevtska učinkovitost olja Rakitovec je v celoti odvisna v treh pomembnih točkah:

  • kraj kjer raste grm
  • vsebnost karotenoidov, najmanj 180 mg
  • metoda ekstrakcije olja iz sadja.

Rakitovec iz gorovja Altaj Sibirija – avtohtono področje, nadmorske višine od 1500 do 4000 metrov.


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja