Samoopazovanje v tukaj in sedaj po videnju Shrii Nisargadatta Maharaj

Zavestnost Sveta je Sam svet – Nisargadatta

Opazuj sebe v vsakodnevnem življenju z budnim interesom ali z namero, da razumeš in ne sodiš. Popolno sprejemanje vsega tega kar lahko priplava na površino ti obogati tvoje življenje in zavest, ki je bila do tedaj zasužnjena z energijo. To je veliko delo Zavesti, katera odstrani vse prepreke in osvobodi energijo skozi razumevanje narave življenja in Uma. Inteligenca predstavlja vrata v Svobodo, a budna pozornost je mati inteligence.

Tvoje prepričanje, da si zavesten nekakšnega sveta JE ta sam svet. Sveti, ki ga percipiraš je narejen od Zavesti. To kar ti nazivaš materija je sama Zavest, Ti si prostor v katerem se ta zavest premika, čas v katerem ta zavest traja je ljubezen, katero ona daruje življenju.

Vse dokler Opazovalec, notranje ali višje Bitje meni, da je ločen od tega kar opazuje, ali nižjega jaza, vse dokler ga prezira, obtožuje, je situacija brezupna. Šele ko Opazovalec sprejme osebo kot projekcijo ali odslikavo samega sebe, ko pripelje lažno sebstvo in resnično sebstvo, duhovnost-dvojnost med “mene” in “tega” izginejo zunanje in notranje sebstvo. Takrat se pokaže vrhovna stvarnost.

Do stapljanja Opazovalca in opzovanega pride, ko Opazovalec postane zavesten Sebe kot Opazovalca. Tedaj se preneha zanimati za to, kar opazuje, ker je itak istovetno z njim. Zanima ga samopogled, svojo pozornost daje Pozornosti kot Bivanju Zavesti svoje zavestnosti.

Bodi zavesten svojega Uma in njegovih projekcij (psihični agregati). Ne moreš držati pod kontrolo, nadzorom, to kar ne poznaš. Z druge strani Znanje daje Moč. Da bi lahko upravljal s samim seboj, moraš poznati sebe. Treba eliminirati notranje stanovalce, psihične defekte, nekorektnosti iz uma-pameti, da bi se lahko od njih zavest osvobodila in pripojila tistemu malemu procentu možganov, s katerim funkcioniramo.

NI POTREBNA IZKUŠNJA, PAČ PA SVOBODA OD VSEH IZKUŠENJ.

Če želiš biti Svoboden, moraš spoznati dve stvari: od čega se želiš osvoboditi in kaj je to kar te veže?

Zunanje, to zunanje je samo projekcija Notranjega in zaradi tega se zdi, kot da Zavest prihaja iz višjih dimenzij, ki so izven tebe. (Vse je v nas, vsi višji svetovi, vse dimenzije se prežemajo v nas. Mi smo mikrosvet v Makrosvetu,

Poglej od blizu in boš videl, da so vsa imena in liki samo prehodni valovi na oceanu Zavesti, da edino za zavest lahko rečemo, da JE.

Spoznavalec se pojavi in izgine skupaj s tistim, kar je spoznal.

Če ne boš ves čas samega sebe preverjal ne boš nikoli mogel razlikovati resničnost od namišljenega (Samoopazovanje) Opazovanje in pozorno resoniranje pomaga do neke mere, toda Resničnost je paradoksalna. Kako boš vedel, da si dosegel Osvoboditev, če ne boš opazoval svoje misli in občutke, besede in dejanja? In se ne boš čudil spremembam, ki si jih dosegel, niti ne boš vedel kako in zakaj? Prav zato, ker so tako nenadne, veš, da so resnične. To kar lahko predvidimo in kar pričakujemo je redko resnično. Več budne zavesti, pomeni več spoznanja, več moči in kvalitete. Manj budne zavesti, uspavanosti, vegetiranja, mrtvila,…

Ko se zavest poistoveti z objektom, kjer je želja in strah, to imenujemo oseba. V resničnosti obstaja samo eno Stanje. Če je izkrivljeno s samoistovetenjem ga imenujemo Oseba, če je obarvano z občutki Bitja, ga imenujemo Priča. Ko je to stanje brez barve in brez omejitev ga imenujemo Vrhovno Stvarstvo.

Ti sam moraš postati objekt svoje Meditacije.

Odvrzi vse kar misliš, da si. Začni delovati kot, da si Popoln in Dovršen, pa kakršnakoli je tvoja ideja o Popolnosti. Potrebna ti je samo hrabrost.

Ko enkrat spoznaš, da je telo odvisno od Uma, a Um je Zavest, Zavest o Zavesti, in ne obratno, boš dobil odgovor na vprašanje, ali je potrebno čakati za samorealizacije do trenutka smrti.

Osredotoči se v celoti na vprašanje “Kaj me dela Zavestno“; vse dokler v tvojem Umu ne ostane izključno samo to vprašanje, dokler ne boš v stanju, da ne misliš na nič drugega kot na to.

Preden rečeš “JAZ SEM”, moraš obstajati, da bi to rekel. Bitje ne more biti zavestno sebe. Ne potrebuješ vedeti, da bi lahko Bil, toda moraš BITI, da bi lahko vedel.

Ne poskušaj biti srečen, raje povprašaj svojo potrebo za srečo. Ugotovil boš, da želiš biti srečen, prav zato, ker nisi srečen. Vprašaj se zakaj nisi srečen?

Bodi zavesten, da vse se dogaja tebi, zahvaljujoč tebi in skozi tebe, da ti ustvarjaš in uničuješ vse kar percipiraš in tudi uživaš v vsemu. In ne boš nikoli več prestrašen. Če ne boš prestrašen, ne boš nesrečen in ne boš iskal srečo. Prepoznaj strah iz katerega izhaja: jeza, bes, ponos, ljubosumje, pohlep, gnev, samopomembnost.. Vse to so programi v našem umu-pameti, podzavesti, ki delujejo v nas in se ponavadi vklapljajo in izklapljajo v naših življenjih. Ravno zaradi njih ljudje tudi trpimo v življenju. Če jih ne prepoznamo na pravi način, skozi oči notranjega opazovalca, bodo vedno vladali našemu življenju. Ne moremo jih eliminirati, lahko pa jih prepoznamo. Največji blagoslov pa je, da ko jih preponzamo, ti psihični agregati izginejo iz naše zavesti. In tudi iz naših življenj.

Izkoristi vsak dogodek tekom dne, da te spomni kako brez tebe kot Priče, ne bi bilo niti življenja, niti Boga. Spoznaj, da si ti eno in drugo, bistvo vsega, kar je. Pa se čvrsto drži svojega Razumevanja. Za več razumevanja kako deluje zavest v tebi, preberi tukaj: https://krearti.si/reinkarnacija-ni-vec-potrebna-novo-ucenje-o-resitvi-in-harmonicnem-razvoju/

Bodi zelo miren in opazuj vse kar prihaja na površino tvojega Uma. Odvrzi znano, počakaj z dobrodošlico tisto, kar je daleč in neznano in na koncu, ko pride na vrsto, odvrzi tudi to. Tako boš prišel v stanje, v katerem ni znanja, v katerem obstaja Bitje, v stanje v katerem je Bitje samo po sebi Znanje. Znati Biti, neposredno je Znanje. To znanje temelji na istovetnosti tega, ki opazuje in objekta opazovanega.

Ko enkrat ugotoviš, da nič od tega kar lahko percipiraš ali si zamisliš ne moreš biti ti, boš Svoboden od svojega razmišljanja.

Brez jasnosti in Sočutja je Hrabrost razdiralna.

Uvidi jasno v kakršnih stanjih se nahajaš in tvoja jasnost se bo osvobodila.

Samo BODI. Ne trudi se biti miren. Stanje spokoja se ne sme spremeniti v nalogo, ki jo moraš narediti. Ne vznemirjaj se zaradi nemira, niti ni potrebno biti žalosten, zaradi žalosti, samo bodi Zavesten, da si in ostani v Zavesti.

Najdi vsak dan dovolj časa, da sediš v miru in nadaljuj z dvigom iznad svoje Osebnosti z vsemi njenimi odvisnostmi in obsedenostjo. Ne sprašuj KAKO se to dela, ker to se ne more pojasniti. Samo bodi v tem stanju, dokler ne uspeš. Pri tem sta najbolj pomembna Iskrenost in Resnost. To stanje se ne sme zamišljati, poskušanjem, da si lažeš samemu sebi. Sindrom današnjih Velikih duhovnežev..

Uvidi svojo potrebo, da se osvobodiš brezkoristne poistovetenosti občutkov in navad. Ta obstoječi odpor je nepotreben in je tajna uspeha.

Da bi odkril Resničnost, moraš biti Resničen tudi pri najmanjših dnevnih aktivnostih. V vsakem trenutku in v vsaki situaciji, tekom celega dne, skozi samoopazovanje. V iskanju resnice ni varanja.

Ne moreš biti Zavesten tega, kar se ne spremeni. Vsa zavestnost je pravzaprav Zavest o Spremembi.

Kamorkoli greš, kjerkoli se gibaš, ves čas nosiš s seboj svojo zavest, svoj občutek prisotnosti Tukaj in Sedaj. Budno paziš in ohranjaš pozornost na sebe samega, zavesten si sebe v vsakem trenutku, kamorkoli greš in karkoli delaš. To pomeni, da si neodvisen od Prostora in Časa, da so oni v tebi, ne ti v njih.

Sprosti se in opazuj občutek JAZ SEM. Resničnost se nahaja takoj za njim. Bodi miren in tih in se bo pojavil ali točneje, te bo pritegnil k Sebi.

Bivanje v občutku JAZ SEM, bo hitro ustvarilo novo priložnost, in to zato, ker pravilno obnašanje privlači ugodne priložnosti.

Tvoj svet se dotika z Resničnostjo edino v točki Zavestnosti, katera je lahko samo Sedaj, v TUKAJ in SEDAJ.

tekst je delno povzet in preveden iz bloga V.Mihajlovič


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja