Kemijske raziskave so pokazale, da olje rakitovca vsebuje učinkovine, katere pozitivno vplivajo na zdravje ljudi. Rakitovec je učinkovit pri zdravljenju raka, pri težavah s kožo, pri celerbalnem-kardiovaskularnem zdravju, ima močno antioksidantno aktivnost, krepitvi imunskega sistema. 

Rakitovec kot tradicionalna medicina

Latinsko ime rakitovca »Hippophae« in pomeni bleščeči konj. Ime izhaja iz tradicionalne uporabe rastline s katero so hranili konje, prav tako so jo uporabljali tudi ko medicinski pripomoček za zdravljenje konj, da so hitreje pridobili na teži in imeli sijočo dlako, ki je znak dobrega zdravja.

Rakitovec ima tudi bogato zgodovino uporabe za zdravljenje različnih zdravstvenih težav. V mnogih azijskih državah so ga imenovali čudodelna rastlina, vključno na Kitajskem, Indiji in Pakistanu, Kazahstanu. Oranžni plodovi rakitovca so se uporabljali več kot 1000 let v Tibetu in v indijski medicini (Chaurasia in Ahmed, 2005)

srednji Aziji so uporabljali liste rakitovca za zdravljenje kožnih bolezni in revmatoidnega artritisa.

V Mongoliji so izvlečke listov in vej rakitovca uporabljali za zdravljenje kolitisa pri ljudeh in živalih. Kolitis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki spada v skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni.

Tibetanska in Kitajska medicinska literatura piše, da so rakitovec uporabljali pri težavah: zvišana telesna temperatura, bolezen jeter, motnje v cirkulaciji, vnetja, toksičnost, abscesi, kašelj, mraz, ishemična bolezen srca, očiščenje sputuma (izkašljana snov iz dihal), prebava, odvajalni učinek, metabolične motnje, čiščenje krvi, tumorji (zlasti v želodcu in požiralniku) in ginekološke bolezni (Ballabh and Chaurasia, 2007).

Tajikistanu so cvetove rakitovca uporabljali za mehčanje kože.

V Rusiji so uporabljali olje iz plodov in semen rakitovca za zdravljenje kroničnega dermatitisa, ekcemov, psoriaze, tromboze, kožni izpuščaj, utrujenost in bolečine v sklepih ter pogosto zaradi motenj krvi, ledvic, srca, pljuč in možganov, tromboze, opeklin,  podhladitev, ipd. Prav tako so z njim zdravili eritematozo (kronična, vnetna, spremenljiva avtoimunska bolezen vezivnega tkiva, ki se pojavlja predvsem pri ženskah), cervikalno erozijo (razdraženost materničnega vratu, razjede oblog materničnega vratu, ki jo vidimo s svetlo rdečimi ali rožnatimi pikami okoli odprtine).

Olje so uporabljali v oftamologiji (Oftalmologija je veja medicine, ki se ukvarja z anatomijo, funkcijo in boleznijo oči) za zdravljenje konjuktivitisa, poškodb in opeklin vek, keratitisa (Keratitis je stanje, v katerem se poškoduje očesna roženica) in trahome (Trahoma je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Chlamydia trachomatis. Okužba povzroča hrapavo notranjo površino vek).

Ladakhu v Amchi System of medicine so uporabljali rakitovec liste, plodove, olje plodov, olje semen v različnih rastlinskih receptih.

Rakitovec je bil stoletja uporabljan v mnogih evropskih in azijskih državah kot živilo v prehrani, v farmacevtski in kozmetični industriji.

Olje ima generalno hranilno in obnovitveno delovanje, ima sposobnost obnoviti zdravje, moč in dobro počutje.

Lahko se ga uporablja za akne, dermatitis, razdraženo kožo, suho kožo, srbenje kože, boleča koža, poškodbe, opekline, vnetja, regeneracija tkiva.

Olje rakitovca je učinkovito pri preprečevanju nastajanja gub, suhe kože in drugih simptomov prezgodnega staranja kože in se uporablja kot sestavina krem proti staranju (Xing, et.al., 2002).

Olje rakitovca je bogato z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, organskimi kislinami, aminokislinami, vitamini in minerali. (Zeb, 2004)

Vse te koristne sestavine se nahajajo v plodovih grma rakitovca, ki izvira iz težkih pogojev rasti himalajskih in evroazijskih gora.

Farmakologija rakitovca

Pri zdravljenju raka: olje semen rakitovca ima pomembno vlogo pri zdravljenju raka. To lahko izboljša kakovost življenja bolnikov z zmanjšanjem neželenih učinkov kemoterapije ali radiacije pri zdravljenju raka. Pacientom zagotavlja bogato in celovito oskrbo s hranili, kar izboljšuj počutje bolnikov in pospešuje izločanje odpadkov iz telesa, spodbuja rast tkiva in preprečuje okužbe. Za tiste, ki so v teku kemoterapije, lahko uživanje  olja pomaga pri preprečevanju številnih neželenih učinkov, izboljšanju prebavnih funkcij, povečanju apetita, obnova jeter in ledvic, kar pacientu ohranja dobro zdravje.

Pri cerebralno-kardiovaskularnem zdravju: olje semen rakitovca ima tonične učinke na možganske kardiovaskularne sisteme. Glavni vzrok te bolezni je arterioskleroza, ki je tesno povezana z visoko vsebnostjo maščob v krvi. Olje aktivno zmanjšuje količino krvnih maščob na eni strani ter neguje krvne žile in izboljšuje njihovo kakovost. Oleinska kislina zmanjša holesterol. Linolna kislina zmanjša krvni tlak, odstrani maščobe in spodbudi metabolizem (Abdel-Salam, 2010). Te nenasičene maščobne kisline skupaj zavirajo aglutinacijo trombocitov in preprečujejo trombozo. Vitamin E in drugi antioksidanti odstranjujejo odpadke, vključno z peroksidi, bolnimi in mrtvimi celicami iz krvi, tako se lahko prepreči nalaganje odpadkov na stene arterij.

Skupni flavonoidi povečajo krvni pretok koronarne arterije in hranilnih snovi v krvni oskrbi srčne mišice, znižujejo porabo kisika, okrepijo mišično krčenje, s čimer izboljšajo delovanje srca. Sitosteroli zmehčajo krvne žile in povečujejo njihovo čvrstost, izboljšajo njihovo elastičnost in s tem preprečujejo strjevanje (arterioskleroza).

5-serotonin in betain ščitita cerebralne kardiovaskularne funkcije s celovito regulacijo in koordinacijo živčnega, endokrinega in imunskega sistema (Mingyu e al., 1994).

V imunskem sistemu: imuniteta je sposobnost in proces odpornosti človeškega telesa proti patogenom škodljivim za naše telo (Olorunfemi, 2010). Olje semen rakitovca zagotavlja več kot 100 hranilnih snovi in bioaktivnih snovi. Mnogi med njimi pa veljajo za gradnike imunskega sistema. Vključuje flavonoide (Yuzhen in Fuheng, 1997), glukozide, fenole, terpene, vitamine in minerale, kot so železo, cink, selen, mangan itd…

Pri težavah s kožo: Tradicionalna uporaba olja rakitovca spodbuja okrevanje kožnih poškodb in podpira zdravljenje kožnih bolezni, to dokazujejo tudi sodobne klinične studije (Ianev et al., 1995). Olje rakitovca se pogosto uporablja za pospeševanje odpravljanja različnih kožnih težav, vključno z ekcemom, opeklinami, slabim celjenjem ran, škodljivimi učinki sonca, terapevtsko radioaktivnostjo ter kozmetično lasersko kirurgijo (Zeb, 2004). Rusi in Tibetanci uporabljajo olje rakitovca po različnih receptih za zdravljenje številnih bolezni. Najbolj pogosto se uporablja za zdravljenje vnetij, bakterijskih okužb, lajšanje bolečin, regeneracijo tkiv, celjenje kože. Uporablja se tudi v kozmetologiji, za zdravljenje ran roženice, edemov, zvišane telesne temperature in tumorjev želodca (Anonymous, 2001). Sestavina olja, palmitoleinska kislina je sestavni del kože. Smatra se, da je dragoceno topično zdravilo pri zdravljenju opeklin in celjenju ran. Ta maščobna kislina lahko kožo neguje tudi ko olje uživamo v ustreznih količinah.

Antioksidativna aktivnost: Olje je bogato s karotenoidi (beta karoten, provitamin A), maščobnimi kislinami (1:1 razmerje med omega 3 do omega 6), tokoferolom – vitamin E (alfa in gama tokoferol) in tokotrinolom, fitosterolom in 28 elementi v sledovih: železo, cink, kalcij, magnezij, selen, jod,.., ki so vsi antioksidanti z zelo nizko molekulsko maso, ki nevtralizirajo proste radikale. Povezani skupaj so še bolj učinkoviti. Hkrati olje semen rakitovca lahko aktivira tudi superoxid dismutazo, katere vloga v telesu je odpraviti proste radikale. Kot naravni imunski spodbujevalec ohranja stabilnost imunskega sistema in ohranja nadzorno vlogo sistema normalno, s čimer odpravlja mutirane in mrtve celice, ki jih povzročajo prosti radikali.

Olje rakitovca kot naraven multivitamin

Koncentrirane količine mnogih elementov v olju rakitovca imajo pozitivne učinke na žleze z notranjim izločanjem, cirkulacijo, imunski in živčni sistem, kar ustvarja najugodnejše pogoje za prebavni sistem. Olje zagotavlja zaščitno prevleko znotraj želodca in črevesja s čemer preprečuje, da bi jih napadli patogeni. Prav tako zmanjšuje poškodbe jeter z alkoholom, paracetamolom in ogljikovim tetrakloridom ter preprečuje zamaščenost jeter (povečuje metabolizem holesterola in maščobe (Mohammad Salahat et al., 2002)). Anti-vnetne lastnosti beta sitosterol-b-D-glukozida, pomarančne kisline in betaina spodbujajo celjenje celic, preprečujejo širjenje vnetij in zavirajo razjedo. Beta karoten, vitamin E in nenasičene maščobne kisline spodbujajo presnovo celic in zdravijo poškodbe. (Tabassum, et al., 1998). Medtem pa olje semen rakitovca učinkovito preprečuje nenormalno povečanje želodčne kisline, s čemer preprečuje razjedo in širjenje metastaz.

RASTLINA RAKITOVEC

Rakitovec  je trnast, listopadni grm, ki izvira iz evropskih in azijskih držav. Olje rakitovca je edinstven vir visoko cenjenih esencialnih olj, kot prehranski in medicinski dodatek je postal znan po svojih visokih koncentracijah hranil in zdravilnih komponent. Glavne nenasičene maščobne kisline so linoleinska kislina (omega 3) (20-23%), linolenska kislina (omega-6 (40-43%), oleinska kislina (omega-9) (19-22%) in palmitolna kislina-7) (1-3%) v semenskem olju. Olji semen in plodov rakitovca sta bogati z vitaminom E in beta sitosterolom, olje vsebuje še posebej visoke vsebnosti karotenoidov. Stara rastlina s svojimi močnimi in zdravilnimi sinergijami pomeni veliko bogastvo visokogorskih gorovji Himalaje in Altaja.  Iz tega izhaja tudi tradicionalna uporaba rakitovca v zdravilne namene.

Leta 2011  objavljen akademski članek v Research Journal of Medicinal Plant 5 (5): 491-499, 2011 ISSN 1819-3455 z naslovom

Fitokemični in farmakološki profil olja rakitovca. POROČILO avtorja Raj Kumar, G.Phani Kumar, Defence Institute of High Altitude Research and Developement Organisation C/o 56 APO, Leh 194101, Jammu in Kashmir, Indija.

Vir: iz javno dostopnih podatkov spleta


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja