Zavest je vse kar obstaja. Mi smo zavest in vsa živa bitja so zavest. Kakšna je razlika med podzavestjo in zavestjo? Naša normalna zavest je to, kar mi čez dan delamo, se pogovarjamo, čutimo, mislimo, itd. Podzavest je naša globina. Podzavest nima nikakršne slike o sebi. V njej samo delujejo programi, kot v džuboksu, ki igra tisto glasbo, kakršen program je naložen. Tako je z podzavestjo. Če nam neka glasba ni všeč, se bomo jezili na džuboks ali bomo spremenili program?

Velikokrat je videti pijane študente, ki se jezijo na džuboks, ker jim ne igra po njihovih želja. Brcajo v njega. To je enako, kot ko se človeku dogaja neka,j kar on ne želi in se temu na vse načine otepa.

Velika večina meni, da z močjo volje lahko spremenijo svojo realnost. Da, to je res mogoče, toda moramo poznati mehanizem delovanja zavesti. Če ne razvijamo zavedanja samih sebe in svojih napačnih prepričanj, si tajimo nekaj česar ne želimo, pri tem pa želimo z močjo volje nadvladati svojo podzavest, bomo potegnili krajši konec. Podzavest nam kaže naše programe tam, kjer imamo največ odpora. Čemu se upiram? Se vprašam. Tam je tvoja odrešitev, ko spoznaš svoj vzorec.

Če ne gremo po tem principu se lahko zgodi tole, kar ponazarja zgodba iz filma Sijaj, ki je bil posnet po resničnem dogodku. Avstralski koncertni pijanist David Helfgott, kljubuje očetu, tako da gre na študij glasbe v London. Helfgottov oče, ki je preživel holokavst, je programiral podzavestni um svojega sina, da je svet življenjsko nevarno mesto. Oče je menil, da bo sin varen samo, če bo ostal doma, vezan za svojo družino.

Kljub temu je Helfgott vedel, da je pianist svetovne klase in da se mora ločiti od očeta in ustvariti svoje sanje. V Londonu, Helfgott na tekmovanju odigra zloglasno težko skladbo Tretji klavirski koncert. Film prikaže prepir med njegovim zavestnim umom, ki želi uspeh in njegovim podzavestnim umom zaskrbljenega človeka, ker je biti viden, biti mednarodno priznan, nevarno za življenje.

Med koncertom mu je znoj tekel po čelu, njegov zavestni um želi zadržati kontrolo nad telesom. Njegov podzavestni um, se boji zmage in začne prevzemati kontrolo nad njegovim telesom. Helfgott se je zavestno prisilil, da je odigral zadnjo noto, tedaj je padel v nezavest, povsem brez energije. Energijo je porabil za borbo s podzavestnim umom.

Za to zmago nad podzavestjo je plačal visoko ceno – ko je prišel k zavesti, je bil nor.

Če bomo začeli borbo s podzavestjo, bomo premagani. Kot otroci smo dobili programe. Poglejte našo sposobnost, da neprestano iščemo posle, kjer smo neuspešni ali ostanemo v službah, ki je ne maramo, zato, ker ne zaslužimo boljšega življenja.

Nima smisla se pogovarjati o problemih, če prihajajo iz podzavesti. Podzavest moramo zavestno reprogramirati. To naredimo samo s procesom zavedanja in iti skozi “odpor”, ko se le ta pojavi. Potem lahko naložimo nove programe, informacije. To naredimo z meditacijo in mentalnimi tehnikami. Zelo dobra knjiga za razvijanje zavedanja je Zdaj, avtorja Eckhart Tolle. Vse kar obstaja je trenutek sedaj. In če smo mi s svojo zavestjo v trenutku sedaj, potem odvzamemo podzavesti čas.


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja